VRF rendszerek

A VRF a klimatizálás csúcsa

Az iparban használatos klímaberendezések és a VRF klímarendszer ismertetése

Az ipari klímák több csoportjával találkozunk a mindennapjaink során. Észre sem vesszük és behálózzák a mindennapjainkat, növelik a komfortunkat, legyen szó akár szórakozásról, munkáról vagy pihenésről. Az ipari klímák teszik lehetővé a nagy irodaházak, üzletek, mozik, szállodák, plázák megfelelő komfortszinten tartását a nyári nagy melegekben. Termékek gyártási folyamatánál és tárolásánál is elengedhetetlen a megfelelő hőfok és páratartalom. Az élelmiszeriparban, távközlésben, számítástechnika területén a szerver helyiségekben is nagy szükség van a megfelelő hőmérséklet biztosítására. Szerver termek esetén nem csupán nyáron, de télen is szükséges hűteni – sok esetben – a berendezések hőleadása miatt. Egyre inkább elterjedt a klímaberendezések fűtésre történő alkalmazása. A klímaberendezések alkalmasak lehetnek a gázkészülékek teljes kiváltására is. Akár mínusz 20 Celsius fok külső hőmérséklet mellett is képesek gazdaságosan hőszivattyús fűtésre és használati meleg víz előállításra.

 

VRF /változó hűtőközeg tömegáram/ klímarendszer

A klímaberendezés gyártók különböző nevekkel látják el saját VRF termékeiket (MDV, SDV,VRV, MULTI V) de működésük alapjait tekintve mindegyik klímaberendezés megegyezik. A VRV /Variable Refrigerant Volume/ a DAIKIN cég védett márkaneve ezért a a hasonló működésű klímarendszereket a szakma VRF-nek szokta nevezni.

Az első VRV-t a Daikin 1982-ben fejlesztette ki, melynek egyedi sajátossága volt a gerincvezetékes csőrendszer, ami 4db beltéri egységet tudott ellátni. A mai VRF rendszerekre akár 64db beltéri egység is csatlakoztatható.A teljes csövezési távolság elérheti az 1000m-t is. Mára a VRF rendszerek a klímatizálás csúcsát jelentik.

A VRV, VRF működése

Vegyünk alapul egy nagyobb teljesítményű split kültéri egységet, szereljünk bele egy vagy több inverteres /változtatható fordulatszámú/ kompresszort, alakítsunk ki egy a fűtési rendszerhez hasonló gerincvezetékes csőrendszert. Csatlakoztassunk több darab elektronikus adagolószeleppel ellátott beltéri egységet a csőhálózatunkhoz, a beltéri és kültéri egységeket elektromosan kössük össze. Az így kapott rendszer kültéri és beltéri egységeit lássuk el megfelelő elektronikával, ami képes a rendszer összehangolt működtetésére és már kész is a VRF rendszerünk.

VRF rendszer előnyei

 • akár 64 db beltéri egység 1 rendszeren, nagyobb számú beltéri esetén több rendszert kell kialakítani és a vezérlést viszont össze lehet fűzni és máris egy rendszerként kezelhető az összes beltéri egység
 • egyszerű gerincvezetékes csőhálózat, hosszú csőszakaszokkal
 • nincs hőcserélő miatt veszteség
 • nem szükséges szivattyút beépíteni
 • nagyon magas hatásfok
 • a szükséges csőrendszer kis méretű, nem tartalmaz sok szerelvényt
 • a beavatkozó szervek a beltéri egységbe vannak integrálva, míg egy folyadékhűtős megoldásnál számtalan alkatrészt kell a csőhálózatba beépíteni. Ez a telepítéskor sok munkával jár és a későbbi működtetés során sok hibaforrást és ezáltal nagyobb költségeket jelent az üzemeltetőnek.
 • teljeskörű kompakt hűtési és fűtési megoldást kínál
 • nagyon jó szabályozhatóság, központi vezérlés, egyedi igények meghatározása akár minden egyes beltérire vonatkoztatva, költségmegosztás lehetősége
 • nagy beltéri típus választék és teljesítménytartomány
 • H tarifáról is üzemeltethető fűtésben
 • alacsony  kültéri és beltéri zajszint
 • gyors hűtés fűtés átállás
 • hővisszanyerős háromcsöves rendszereknél egyszerre lehetséges a hűtés és fűtés ugyanazon rendszerrel Ha az épületen belül az egyik helyiségben hűteni a másikban pedig fűteni kell akkor a hűtött térből elvont hőt nem a kültéri adja le a környezetnek, hanem a fűtendő helyiségbe szállítja a hőt. Ez a megoldás nagy energiamegtakarítást jelent, pl. nagy szerver termek esetén az innen levont hővel az épület más irodái fűthetők
 • VRF rendszereknél nincs szükség téliesítésre, nincs fagyveszély, nem kell fagyállót alkalmazni.

 

VRF rendszer hátrányok

 • figyelembe kell venni a helyiségek térfogatát, rendszer hűtőközeg mennyiséget, és az ide vonatkozó jogszabályokat.
 • olajvisszatérítésnél és fűtési üzemben leolvasztáskora beltéri egységekben áramlási zajok léphetnek fel

 

A VRF rendszereket mindenkinek ajánljuk aki hosszútávra gondolkodik, akinek fontos az olcsó üzemeltetés, akinek fontos a jó szabályozhatóság. Kiválóan alkalmasak irodaházak, üzletek, szállodák, sportlétesítmények, éttermek, közintézmények, teljes körű klimatizálására, fűtésére.

Üzemeltetési előnyök

Az optimális környezet jelentősen fokozza a munkavégzési teljesítményt – és ezáltal a gazdasági sikereket is. A modern klímaberendezések sokféle előnyt egyesítenek egy készülékben: nemcsak hűtésre, hanem fűtésre, melegvízkészítésre, párátlanításra és a levegő szűrésére is alkalmasak. Ezenkívül a TOSHIBA klímaberendezések a felhasználók koncentrációs készségét,éberségét is lényegesen növelik. Tudta, hogy a teljesítőképesség 24 °C-os szobahőmérséklet felett jelentősen visszaesik? 33 °C-on pedig akár 50%-ra is lecsökken. A túl magas páratartalom szintén kihatással van a koncentrációs képességre.

 • Hosszú élettartam: A TOSHIBA rendkívül kiforrott technológiákat alkalmaz, amelyeket folyamatosan továbbfejleszt, hogy elősegítse a hosszú élettartamot.
 • Rugalmasság: A helytakarékos kültéri egységek, a beltéri egységek nagy választéka és a szerelési lehetőségek széles tárháza a rendszer maximális rugalmasságát biztosítja.
 • Energiahatékonyság: A jól méretezett és szakszerűen beszerelt klímaberendezések kevesebb áramot fogyasztanak, mint gondolná. Minden modell abszolút csúcs hatékonysági értékeket mutat. A VRF-nél pl. akár 10,99-es ESEER érték is elérhető.
 • 24 órás folyamatos üzem: A TOSHIBA Business készülékei folyamatos használatra alkalmasak technológiai helyiségekben, és állandó szobahőmérsékletet garantálnak.
 • Megbízhatóság: A TOSHIBA a kiváló minőséget és hibamentes üzemet jelenti. Még a kompresszor valószínűtlen meghibásodása esetén is lehetőség van csökkentett módban történő üzemeltetésre.
 • Széles üzemi tartomány: Az innovatív technikának köszönhetően a berendezések –25 és +46 °C közötti külső hőmérsékleti határok között üzemeltethetők. A berendezések így a teljes fűtési követelményt fedezni tudják.

Nagy vagy kicsi?

Egyhelyiséges megoldás – RAV

 • Sokoldalúan felhasználható: A készülékek a kis helyiségektől egészen a nagy üzletekig használhatók.
 • Legfeljebb négy beltéri egység: Az optimális légelosztáshoz több beltéri egység összekapcsolható.
 • Hűtés vagy fűtés: A rendszer a helyiséget kívánság szerint hűti vagy fűti. Ezáltal egész évben képes üzemelni.
 • Lehetőség van a 24 órás folyamatos üzemre: A műszaki és raktárhelyiségek vagy alaboratóriumok egész évben pontosan meghatározott helyiségklímát követelnek meg.

Többhelyiséges megoldás – VRF

 • A rendszer maximális rugalmassága: Az akár 1000 m-es vezetékhossz és az akár 90 m-es szintkülönbség egyetlen igényt sem hagy kielégítetlenül.
 • Legfeljebb 64 beltéri egység: Egy hűtőkörfolyamatban legfeljebb 64 beltéri egységet kombinálunk. Több hűtőkörfolyamat kombinálható.
 • Hűtés és fűtés egyszerre: A 3 csöves rendszernek köszönhetően lehetőség van egyidejű hűtésre és fűtésre a különböző helyiségekben vagy épületrészekben.
 • Hővisszanyerés: Egy épületrész felvett hőenergiája szinte veszteség nélkül rendelkezésre bocsátható más helyiségek fűtéséhez.

Maximális hatékonyság

Az SEER, ill. ESEER (European Seasonal Energy Efficiency Ratio, azaz Európai szezonális hűtési jóságfok) és SCOP (Seasonal Coefficient of Performance, azaz szezonális fűtési jóságfok) hatékonysági értékek a hasznosítható hűtő-, illetve fűtőteljesítmény és a felhasznált villamos teljesítmény arányát írják le. A teljesítménymérés négy különböző külső hőmérsékleten történik. A különböző külső hőmérsékletek figyelembevételével a részterheléses üzem több mint 90%-kal kerül be az értékelésbe – itt mutatkoznak meg a TOSHIBA inverteres technológiájának és a kettős forgódugattyús kompreszszor kombinációjának erősségei. Kültéri egységek a TOSHIBA kiemelkedő ESEER és SCOP értékeivel.

 • COP: A COP (Coefficient Of Performance) érték egy készülék energiahatékonyságát adja meg fűtési üzemben. A 4,0-es COP érték például annyit jelent, hogy 1 kW áramból 4 kW fűtőteljesítmény állítható elő – tehát a négyszerese.
 • SCOP: Az SCOP (Seasonal Coefficient of Performance, azaz szezonális fűtési jóságfok) a teljesítmény éves alakulását veszi figyelembe +12, +7, +2 és –7 °C-os külső hőmérsékleteken.
 • EER és SEER: A hűtési üzem esetén az EER (Energy Efficiency Ratio, azaz hűtési jóságfok) értékhez képest bővítést jelent az SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio, azaz szezonális hűtési jóságfok), mely a szezonális tényezőket is figyelembe veszi. A méréseket +20, +25, +30 és +35 °C-os hőmérsékleteken végzik.
 • ESEER: A VRF rendszereket ma legtöbbször ESEER (European SEER) értékük alapján ítélik meg, amely a részterhelési tényezőket veszi figyelembe. Erre egy olyan képlet szolgál, amely négy eltérő súlyozású egyedi érték összegét képezi.

A VRF technika részletesen

A VRF a „Variable Refrigerant Flow”, azaz a változtatható hűtőközeg-áramlás rövidítése. Mindegy, hogy mekkora az épület – a rendszer tökéletesen szabályozza a hűtőközeg áramlását, így minden beltéri egység mindig pontosan a szükséges mennyiségű hűtőközeget kapja.

Tökéletes hűtőközeg-kezelés az IFT-vel:
Az „Intelligent Flow Technology” mikroprocesszor a rendszerben lévő összes érzékelő információját feldolgozza, így meghatározva a teljesítmény optimális elosztását. Az épületen belüli elhelyezkedésétől függetlenül minden kapacitásfelesleg és -hiány kiegyenlíthető.

Folyamatos fűtési üzem a Continuous Heating funkcióval:
A kültéri egységen lévő érzékelők már a legkisebb jegesedést is észlelik, és azonnal reagálnak. Ott, ahol más készülékek a leolvasztási folyamat alatt a fűtési üzemet szüneteltetni kénytelenek, a TOSHIBA egy ún. intelligens forrógáz bypass üzemmel fenntartja a fűtési üzemet.

Eszközök a tervezők és mérnökök számára

Intelligens szoftveres eszközök könnyítik meg az életet mindkét oldalon: kényelmes tervezés a projekt elején és egyszerű adathozzáférés a már telepített készüléknél.

Selection Tool:
A biztonságos és hatékony tervezés sokkal többet kíván, mint a beltéri és kültéri egységek kombinációja. A Selection Tool szoftver itt egy vagy több teljes rendszer valóságközeli megjelenítését kínálja egyedi részletezettségi szinttel. Emeleti tervek integrációja, minden vezérlési opció figyelembevétele, eszközjegyzékek létrehozása, vezetékhálózati és bekötési rajzok – gombnyomásra pdf vagy AutoCAD ® formátumba exportálható. Ezenfelül a Refrigerant Saving Option (hűtőközeg-takarékos opció) is kiválasztható, amivel a teljes berendezés kb. 10% hűtőközeget takarít meg. Ezzel az eszközzel az ajánlatadás és a munka előkészítése gyors és hatékony!

Wave Tool:
Egy androidos okostelefon vagy tablet segítségével az adatok közvetlenül a kültéri egységből kiolvashatók vagy abba betölthetők. A kapcsolat vezetékes csatlakozás nélkül, egyszerűen a vezeték nélküli NFC technológiával történik. Mindegy, hogy első üzembehelyezésről vagy szervizmunkáról van-e szó: a teljes rendszer, a készülékcímzés adatai, az előzmények és sok minden más azonnal a helyszínen vagy adatátvitellel rendelkezésre áll.

Hűtés/fűtés vagy mindkettő?

A VRF többhelyiséges rendszereknél 2 vagy 3 csöves rendszer közül választhat egyidejű hűtéshez és fűtéshez.

2 csöves technológia

Ez a rendszer képes fűteni vagy hűteni – az évszaktól és a felhasználói kívánságtól függően. Alacsony üzemeltetési költségek mellett gondoskodik a hőmérséklet és a páratartalom optimális egyensúlyáról. A rugalmasságot a beltéri egységek sokrétű kombinációi, valamint az egyszerű csövezés és vezetékezés biztosítja.

 • 1000 m vezetékhossz: Az akár 1000 m-es maximális csővezeték-hosszúság még rugalmasabb tervezést és szerelést tesz lehetővé.
 • 90 m szintkülönbség: A kültéri egység és a legtávolabbi beltéri egység közötti szintkülönbség akár 90 m is lehet. Ez egy 25 emeletes épület magasságának felel meg.

3 csöves technológia

Ezzel a rendszerrel egyidejű, ill. egymástól független fűtés és hűtés is lehetséges. Ez a technológia különösen hatékony a tájolás miatt különböző hőterheléseknek kitett vagy állandóan hulladékhőt termelő helyiségekkel rendelkező épületekben. Egy épületrész felvett hőenergiája szinte veszteség nélkül rendelkezésre bocsátható más helyiségek fűtéséhez. Így maximális gazdaságosság garantálható!

 • Kompakt kialakítás: A kompakt méretek kis helyszükségletet biztosítanak.
 • Rugalmas hűtőkörök: Több hűtőkör fogható össze egy nagy rendszerbe, hogy központilag vezérelhetők legyenek.

Vezérlések

A klímaberendezés minősége mellett a vezérlés is jelentősen hozzájárul a berendezés hatékonyságához, valamint a komforthoz. Az optimális beállítások teremtik meg az Ön számára tökéletes klímát. A helyi szabályozási lehetőségek mellett a TOSHIBA nagy választékot kínál a központi vezérlések, illetve az épületfelügyeleti rendszerbe történő integráció területén is.

Helyi vezérlések

Vezetékes távirányítók (max. 500 m vezetékhossz) vagy vezeték nélküli infravörös távirányítók vezérlik a szóló egységeket vagy a legfeljebb nyolc beltéri egységből álló csoportokat. A kiegészítő modulok lehetővé teszik a telepítés helyétől független vezérlést alkalmazások vagy az internet segítségével.

 • Vezetékes távirányítók
 • Infravörös távirányítók
 • WiFi-megoldások
 • Vezérlési lehetőségek

Központi vezérlések

Az összetett klímarendszerek tetszőleges központi helyről, például a recepcióról vagy a műszaki helyiségből vezérelhetők. A maximális vezetékhossz 2000 m, és legfeljebb 2048 beltéri egység vezérelhető.

 • Compliant Manager
 • Smart Manager
 • Érintőképernyős vezérlő
 • Smart Manager Érintőképernyős
 • Small Central alkalmazás
 • Időkapcsoló

Épületfelügyeleti rendszerek

A TOSHIBA klímarendszerek minden szokványos épületfelügyeleti rendszerrel hálózatba köthetők. Így a légkondicionálás az épület központi épületgépészeti vezérlésének szerves részévé válik.

 • LonWorks ®
 • Modbus ®
 • BACnet ®
 • Coolmaster
 • KNX ®

Külső vezérlések

Egy sor opció köti be a külső készülékeket, ad jelzéseket vagy riasztásokat, teszi lehetővé a zajcsökkentést vagy a redundáns vezérlést – szinte minden vezérlési kívánság megvalósítható.

 • Szivárgásészlelő rendszer
 • Tartozék modulok
 • CN dugalj
 • Redundancia-modul