Karbantartás

A klíma karbantartást szeretik az emberek elhanyagolni, hisz “felesleges pénzkidobásnak” tartják. Sajnos előfordul, hogy a klíma szerelő csak kimegy és csapvízben kimossa a poros szűrőt. A klíma karbantartás ennél jóval összetettebb feladat.

Élettanilag a legfontosabb része a klíma karbantartásnak a gombamentesítés, fertőtlenítés. A készülék cseppvíz tálcájában, cseppvíz hálózatban a gombák és baktériumok elszaporodnak és a kora nyári első bekapcsoláskor a klíma berendezés megforgatja a spórákat tartalmazó levegőt a lakásban. Enyhe esetben rövid távon köhögés, hosszabb távon pedig asztma vagy légionella betegség is kialakulhat.

A klímaberendezések üzemeltetése során kialakuló nedves, poros sötét környezet melegágya a gombáknak, spóráknak, baktériumoknak, amik komoly felső légúti betegségek kialakulását okozhatják. Elsősoron az idősek és a kisgyermekekre lehet veszélyes. Gondolom, a légionella nevű betegségről már mindenki hallott.

A légionella baktériumra 1976-ban figyeltek fel az orvosok, amikor egy szállodában összegyűlt egykori légionárusok közül sokan súlyos, fertőző tüdőgyulladást kaptak és néhányan belehaltak. A vizsgálat sokáig tartott,de végül megtalálták, hogy mi okozta a halálos kórt. Az épület klíma berendezése terjesztette a baktériumokat!

Egy másik probléma a levegőben lebegő porszemcsék, háziállatok szőre, amelyek a hőcserélők sűrű lamellázatát vagy a berendezésbe épített szűrőt eltömítik, így jelentősen csökken a berendezés légszállítása, ezáltal a teljesítménye. Ez üzemeltetési költség növekedéssel jár.

A kültéri egység tisztítása is nagyon fontos, mivel az eltömődött kondenzátor ugyancsak üzemeltetési költség növekedéssel és a berendezés élettartamának csökkenésével jár. A koszos kondenzátor miatt megnövekszik a kondenzációs nyomás, a kompresszor jobban meg lesz terhelve, több villamos energiát fogyaszt és a berendezésben található alkatrészek előbb tönkremennek a nagyobb terhelés miatt.

Ez mind elkerülhető a rendszeres, szakemberek által végzett klíma karbantartással, amely magában foglalja a készülék fertőtlenítését! A karbantartás a készülékek üzembiztos, gazdaságos hosszú távú megbízható működését is elősegíti.

A karbantartás lépései:

 • Beltéri egység szűrőjének és burkolatának tisztítása
 • Kültéri egység légkondenzátorának kifúvatása
 • Beltéri egység gomba- és baktériummentesítése (légionella)
 • Elektromos bekötések ellenőrzése
 • Kondenzvíz kifolyásának ellenőrzése
 • Készülék elektronikájának és automatikájának ellenőrzése
 • A szerelő munkadíja
 • A munkaterületre történő kiszállás költsége
 • Próbaüzem, áramfelvétel mérése

Karbantartási igénybejelentő / ajánlatkérő

Klíma karbantartással kapcsolatos igényét az alábbi adatlap kitöltésével tudja bejelenteni:  Normál (Ablakból kihajolva elérhető vagy maximum 4 méter magasan van)
  Extra (Ha 4 méternél magasabban van vagy egyéb okok miatt nehezen megközelíthető, akkor kérjük részletezni!)**


  Munkanap 8.00 és 16.00 óra között
  Normál munkaidőn túl vagy hétvégén (felár ellenében)
  * Kötelezően kitöltendő mezők.
  **A karbantartások között megkülönböztetünk normál és extra karbantartást:
  A normál karbantartáson felül extra karbantartásra lehet szükség a klímaberendezéseken abban az esetben, ha a beltéri egység penészes vagy extra lerakódások találhatók rajta, illetve ha a kültéri egység extrém módon szennyezett. Ilyen esetekben a mókuskerék kiszerelésre kerül és magasnyomású mosóval történik az egységek tisztítása.
  Az extra karbantartás szükségességét a Vállalkozó karbantartója jogosult megállapítani és amennyiben indokolt lenne ezt a karbantartást elvégezni, úgy Megrendelővel egyeztet és Megrendelő dönt a munkálatok elvégzéséről.

  _____________________________________________________________________________________________

  KÉRDŐÍV (kitöltése opcionális):


  Igen Nem


  Igen Nem


  Igen Nem


  Igen Nem


  Igen Nem


  Igen Nem


  Igen Nem
  További kérdések esetén érdeklődjön az alábbi elérhetőségeken:

  Telefonszám: +36204492178

  e-mail: info@airconenergy.hu