VRF rendszerek

A VRF a klimatizálás csúcsa

Az iparban használatos klímaberendezések és a VRF klímarendszer ismertetése

Az ipari klímák több csoportjával találkozunk a mindennapjaink során. Észre sem vesszük és behálózzák a mindennapjainkat, növelik a komfortunkat, legyen szó akár szórakozásról, munkáról vagy pihenésről. Az ipari klímák teszik lehetővé a nagy irodaházak, üzletek, mozik, szállodák, plázák megfelelő komfortszinten tartását a nyári nagy melegekben. Termékek gyártási folyamatánál és tárolásánál is elengedhetetlen a megfelelő hőfok és páratartalom. Az élelmiszeriparban, távközlésben, számítástechnika területén a szerver helyiségekben is nagy szükség van a megfelelő hőmérséklet biztosítására. Szerver termek esetén nem csupán nyáron, de télen is szükséges hűteni – sok esetben – a berendezések hőleadása miatt. Egyre inkább elterjedt a klímaberendezések fűtésre történő alkalmazása. A klímaberendezések alkalmasak lehetnek a gázkészülékek teljes kiváltására is. Akár mínusz 20 Celsius fok külső hőmérséklet mellett is képesek gazdaságosan hőszivattyús fűtésre és használati meleg víz előállításra.

 

VRF /változó hűtőközeg tömegáram/ klímarendszer

A klímaberendezés gyártók különböző nevekkel látják el saját VRF termékeiket (MDV, SDV,VRV, MULTI V) de működésük alapjait tekintve mindegyik klímaberendezés megegyezik. A VRV /Variable Refrigerant Volume/ a DAIKIN cég védett márkaneve ezért a a hasonló működésű klímarendszereket a szakma VRF-nek szokta nevezni.

Az első VRV-t a Daikin 1982-ben fejlesztette ki, melynek egyedi sajátossága volt a gerincvezetékes csőrendszer, ami 4db beltéri egységet tudott ellátni. A mai VRF rendszerekre akár 64db beltéri egység is csatlakoztatható.A teljes csövezési távolság elérheti az 1000m-t is. Mára a VRF rendszerek a klímatizálás csúcsát jelentik.

A VRV, VRF működése

Vegyünk alapul egy nagyobb teljesítményű split kültéri egységet, szereljünk bele egy vagy több inverteres /változtatható fordulatszámú/ kompresszort, alakítsunk ki egy a fűtési rendszerhez hasonló gerincvezetékes csőrendszert. Csatlakoztassunk több darab elektronikus adagolószeleppel ellátott beltéri egységet a csőhálózatunkhoz, a beltéri és kültéri egységeket elektromosan kössük össze. Az így kapott rendszer kültéri és beltéri egységeit lássuk el megfelelő elektronikával, ami képes a rendszer összehangolt működtetésére és már kész is a VRF rendszerünk.

VRF rendszer előnyei

 • akár 64 db beltéri egység 1 rendszeren, nagyobb számú beltéri esetén több rendszert kell kialakítani és a vezérlést viszont össze lehet fűzni és máris egy rendszerként kezelhető az összes beltéri egység
 • egyszerű gerincvezetékes csőhálózat, hosszú csőszakaszokkal
 • nincs hőcserélő miatt veszteség
 • nem szükséges szivattyút beépíteni
 • nagyon magas hatásfok
 • a szükséges csőrendszer kis méretű, nem tartalmaz sok szerelvényt
 • a beavatkozó szervek a beltéri egységbe vannak integrálva, míg egy folyadékhűtős megoldásnál számtalan alkatrészt kell a csőhálózatba beépíteni. Ez a telepítéskor sok munkával jár és a későbbi működtetés során sok hibaforrást és ezáltal nagyobb költségeket jelent az üzemeltetőnek.
 • teljeskörű kompakt hűtési és fűtési megoldást kínál
 • nagyon jó szabályozhatóság, központi vezérlés, egyedi igények meghatározása akár minden egyes beltérire vonatkoztatva, költségmegosztás lehetősége
 • nagy beltéri típus választék és teljesítménytartomány
 • H tarifáról is üzemeltethető fűtésben
 • alacsony  kültéri és beltéri zajszint
 • gyors hűtés fűtés átállás
 • hővisszanyerős háromcsöves rendszereknél egyszerre lehetséges a hűtés és fűtés ugyanazon rendszerrel Ha az épületen belül az egyik helyiségben hűteni a másikban pedig fűteni kell akkor a hűtött térből elvont hőt nem a kültéri adja le a környezetnek, hanem a fűtendő helyiségbe szállítja a hőt. Ez a megoldás nagy energiamegtakarítást jelent, pl. nagy szerver termek esetén az innen levont hővel az épület más irodái fűthetők
 • VRF rendszereknél nincs szükség téliesítésre, nincs fagyveszély, nem kell fagyállót alkalmazni.

 

VRF rendszer hátrányok

 • figyelembe kell venni a helyiségek térfogatát, rendszer hűtőközeg mennyiséget, és az ide vonatkozó jogszabályokat.
 • olajvisszatérítésnél és fűtési üzemben leolvasztáskora beltéri egységekben áramlási zajok léphetnek fel

 

A VRF rendszereket mindenkinek ajánljuk aki hosszútávra gondolkodik, akinek fontos az olcsó üzemeltetés, akinek fontos a jó szabályozhatóság. Kiválóan alkalmasak irodaházak, üzletek, szállodák, sportlétesítmények, éttermek, közintézmények, teljes körű klimatizálására, fűtésére.