Toshiba hőszivattyúkról

Hozzájárulásunk a környezetvédelemhez

Amikor manapság megújuló energiáról beszélünk, nem mehetünk el a hőszivattyú mellett. A kiváló hatásfokú berendezések folyamatos üzemelésre képesek és a legnagyobb kényelmet kínálják. Az ESTIA levegő-víz hőszivattyúk a környezeti levegő természetes hőjét használják költségtakarékos és környezetkímélő fűtésre, használati melegvíz előállításra vagy akár hűtésre. Az ESTIA levegő-víz hőszivattyúval aktívan hozzájárul a klímavédelemhez.

 

 

 

 

 

A TOSHIBA ESTIA levegő-víz hőszivattyúk egyetlen rendszerben kínálnak teljes kényelmet: hatékony fűtés, használati melegvíz előállítás valamint opcionális hűtés a lakótérben.

Az alkalmazott hőszivattyú technológiának köszönhetően az ESTIA megnyerő, gazdaságos és különösen hatékony alternatívája a hagyományos fűtőrendszereknek. A hőszivattyú a szükséges energia túlnyomó részét a környező levegőből nyeri, ami csökkenti a költségeket és a CO2 kibocsátást.

 

A GAZDASÁGOSSÁG NÁLUNK AZ ELSŐ HELYEN ÁLL!

 • Legjobb hatásfok értékek
 • Áramköltség megtakarítás
 • Alacsony beszerzési és üzemeltetési költségek

KÉNYELEM EGYSZERŰEN

 • Teljesen automata üzemelés az ESTIA intelligens vezérlésnek köszönhetően
 • Teljes megbízhatóság
 • Opcionális hűtőfunkció

MEGÚJULÓ ENERGIA FELHASZNÁLÁS

 • Környezetkímélő, mivel az energiát a környezeti levegőből nyeri.
 • Független a fosszilis tüzelőanyagoktól, mint pl.gáz vagy olaj.
 • Emisszió- és szagmentes valamint CO2 semleges

EGYÉNI ÉS RUGALMAS

 • Egyszerű, helykímélő telepítés
 • Új építés, felújítás vagy már meglévő hagyományos fűtőrendszerrel kombinálva
 • Kombinálható szolár vagy fotovoltaikus berendezésekkel

 

TOSHIBA – energiahatékonyságban első

 • Kiemelkedő energiahatékonysági értékek
 • Inverter technológia
 • Kettős forgódugattyús rendszer a még jobb teljesítményért
 • Éves munkaszám 4 fölött!

 

CSÚCS HATÉKONYSÁGI ÉRTÉKEK

Az alkalmazott kettős forgódugattyús kompresszorok széles fordulatszám tartományban tökéletesen szabályozhatók, ezáltal csak annyi energia kerül leadásra, amennyire ténylegesen szükség van. Így alacsonyan tarthatók az üzemeltetési költségek.

 • A Vektor IPDU-val támogatott inverter vezérlés gyorsan és pontosan kiszámítja a motorban történő gázáramlást, így biztosítva az optimális teljesítményt.
 • Az integrált eljegesedés elleni védelem megelőzi az energiaveszteséget.
 • A hőmérsékletvezérelt leolvasztás szabályzás csak extrém körülmények között aktiválódik, ami áramköltség megtakarítást jelent.

 

Az ESTIA által elért hatékonysági értékek a legjobbak közé tartoznak a világon. Ez csak fejlett technológiák kombinációjával érhető el.

 

ESÉLY SINCS AZ ELJEGESEDÉSRE

Az ESTIA hőszivattyúk egy speciális fagyvédő vezetékkel rendelkeznek az olvadékvíz által okozott esetleges jégképződés ellen. Ennek köszönhetően a védőrácsok alsó részén nem képződik jég, vagyis a készülék nem jegesedik le! Mindez kiegészítő elektromos fűtés nélkül!

 

„A” ENERGIAOSZTÁLYÚ HŐSZIVATTYÚ

A beépített keringető szivattyú „A“ energiaosztályú és minimális az áramfelvétele (EEI ≤ 0,23). Az ESTIA igény esetén egy további szivattyút is tud vezérelni, pl.: kiegészítő szivattyú nagyon hosszú vezetékeknél vagy szivattyú egy második fűtőkörhöz.

 

SUTTOGÓAN HALK KÜLTÉRI EGYSÉGEK

Az ESTIA kültéri egységek működése nagyon halk az alapfelszereltséghez tartozó kettős forgódugattyús kompresszoroknak köszönhetően. A hűtőközeget sűrítő két rotációs korong a kompresszortérben alapvetően vibrációszegény és nyugodt működésű. Nemcsak halk üzemelést biztosítanak, hanem hosszú élettartamot is. A fordulatszám vezérelt egyenáramú ventilátormotor és a nagy felületű ventilátorlapát is hozzájárul az alacsony zajszinthez. Igény esetén az éjszakai zajcsökkentés (akár 7 dB(A)-val kevesebb) is aktiválható, amelynek be- és kikapcsolási ideje az ESTIA vezérlésben kerül programozásra.

 

2 ZÓNÁS HŐMÉRSÉKLETVEZÉRLÉS

Ez az opció lehetővé teszi két különböző hőmérsékleti zóna vezérlését. Itt lehetőség van éjszakai hőmérsékletcsökkentésre (pl. radiátorok és padlófűtés).

 

„A levegő-víz hőszivattyú működési elve

A levegő-víz hőszivattyúk az energiát a környezeti levegőből nyerik, de ez az energiaforrás nem biztosítja a szükséges hőmérsékletet. A kompresszor emeli a hűtőközeg energiáját a megfelelő hőmérsékleti szintre.

A előremenő hőmérséklet kívánt mértékétől és az aktuális környezeti feltételektől függően a TOSHIBA levegő-víz hőszivattyú képes 1 kWh elektromos energiából kb. 5 kWh hőenergiát előállítani. Peter Ritter von Rittinger már 1857-ben felismerte a hőszivattyú működési elvét és felhasználta azt elpárologtató eljárásához.

 

 1. A rendszerben cirkuláló hűtőközeg közvetíti és szállítja a hőt.
 2. Az elpárologtatóban (kültéri egység) a folyékony halmazállapotú hűtőközeg elkezd melegedni és már nagyon alacsony hőmérsékleten eltárolja a felvett energiát.
 3. A gáz halmazállapotúvá vált hűtőközeg térfogata végül a kompresszorban lecsökken, amely során a hűtőközeg nyomása és hőmérséklete jelentősen megemelkedik.
 4. A forró hűtőközeg továbbáramlik a kondenzátorba (beltéri egység), a hőcserélőbe, amelyben az előállított hő átadódik a fűtőrendszernek.
 5. A lehűlés által ismét folyékonnyá vált hűtőközeg a nyomás- és hőmérséklet csökkenés után az expanziós szelepen keresztül a környezetből újra hőt vesz fel és a kör újrakezdődik.

A hőszivattyú működési elve hasonló a hűtőberendezések működési elvéhez, csak fordított. A hűtőszekrény a belteréből hőt von el, majd azt leadja környezetének. Ezért meleg a hátulja.

„Plusz pontok

 • ALACSONY BERUHÁZÁSI KÖLTSÉGEK
  Más hőszivattyú rendszerekkel összehasonlítva a beszerzési költségek nagyon alacsonyak. A telepítés helyével kapcsolatosan nincsenek különösebb követelmények (nincs földmunka, mélyfúrás stb.)
 • MONOVALENS FŰTÉS
  Az ESTIA konfiguráció lehetővé teszi a fűtési és használati melegvíz előállítási igények lefedését egyetlen rendszerben.
 • EGYSZERŰ TELEPÍTÉS
  A beltéri egység (Hydrobox) és a kültéri egység egyszerűen, minden további építési munkálat nélkül telepíthető. Kéményre és földmunkára nincs szükség. Szükségtelen továbbá fűtőanyagok részére tárolóhely kialakítása vagy tárolótartályok alkalmazása.
 • ÚJ ÉPÍTÉS ÉS FELÚJÍTÁS
  AZ ESTIA tökéletesen megfelel új építésű családi- és sorházakhoz valamint lakásokhoz, de felújítás esetében is kiváló megoldás környezetkímélő és költségtakarékos fűtés megvalósításához!
  A „HI POWER“ kivitel ezen túl akár 60 °C-os előremenő hőmérsékletet is elér, ezáltal alkalmas meglévő, régebbi radiátorokkal való fűtésre is.
  Kombinálható hagyományos rendszerekkel is, pl.: gáz, olaj vagy pellet kazánfűtéssel.
 • ALACSONY ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉGEK
  Egyrészt a „levegő“ szolgál fő hőforrásként, másrészt az inverter vezérlés lehetővé teszi az igényekhez igazodó, fokozatmentes teljesítményleadást. Csak annyi energia termelődik, amennyire ténylegesen szükség van. Ez energiát és költséget takarít meg. Az ESTIA a legkevesebb áramot felhasználó rendszerek közé tartozik: hatékonysági fok: akár 4,88; éves munkaszám > 4.
 • NAGYFOKÚ MEGBÍZHATÓSÁG
  A split kialakításnak köszönhetően nem szükséges vízvezetékek elhelyezése a szabadban, így megelőzhetőek a fagykárosodások. Az ESTIA rendszer magas igények kielégítésére készült. A kültéri egységek számos ipari alkalmazásban folyamatos üzemben vannak és évek óta problémamentesen működnek.
 • KOMBINÁCIÓ SZOLÁR VAGY FOTOVOLTAIKUS BERENDEZÉSEKKEL
  AZ ESTIA levegő-víz hőszivattyúk szolár vagy fotovoltaikus berendezésekkel kombinálhatók, amivel a hatékonyság még tovább növelhető.
 • ESTIA HŰTŐFUNKCIÓ
  Ventilátoros konvektorok telepítésével az ESTIA-val a nyári hónapokban hatékonyan hűthetünk is. A konvektor hőcserélője felveszi a hőt a levegőből, majd az a fűtővízkörön keresztül, a kültéri egységen át a kültérbe leadásra kerül.

 

A „levegő“ biztosítja a szükséges energia túlnyomó részét.

 • 80% környezeti levegőből származó hő
 • 20% elektromos energia

 

„ESTIA HI POWER

Egyes alkalmazások, megoldások egy kicsit „TÖBBET“ követelnek, ezért a TOSHIBA kibővítette a levegő-víz hőszivattyú termékportfólióját a HI-POWER modellel.

AZ ESTIA széria minden termékjellemezője megmaradt a magas minőség szellemében, azonban a hőmérsékleti alkalmazási határok kibővültek és az előremenő hőmérsékleti értékek növekedtek. Ezáltal az ESTIA HI POWER tökéletes megoldás a hidegebb régiókba vagy olyan alkalmazásokhoz, ahol az előremenő hőmérsékleti igény elérheti a 60 °C-ot.

 • Csúcs hatékonysági értékek
 • Inverter technológia
 • COP akár 4,88
 • Teljes névleges teljesítmény –15 °C külső hőmérsékletig
 • 2 zónás hőmérsékletvezérlés
 • Előremenő hőmérséklet 60 °C-ig
 • Suttogóan halk kültéri egységek
 • „A” energiaosztályú hőszivattyú
 • Jegesedés védelem
 • Alkalmazható -25 °C-ig

 

FELÚJÍTÁSOK – ESTIA HI POWER

Egyre több elégedett ügyfél igazolhatja, hogy egy levegő-víz hőszivattyú beépítése meglévő épületekbe is megéri, illetve felújításokkor is optimális megoldás. A telepítés egyszerű és kis ráfordítással megoldható.

A HI POWER szériával a meglévő radiátorokat is tovább lehet alkalmazni, mivel az ESTIA HI POWERREL 60 °C-os előremenő hőmérséklet is elérhető, ezáltal a fűtőrendszert is hatékonyan el tudja látni.

 

HI POWER – NAGYOBB TELJESÍTMÉNY MÉG NAGYOBB BIZTONSÁG

Az új fejlesztések lehetővé tették, hogy a HI POWER széria rendszerei még mínusz 15 °C külső hőmérsékletnél is teljes névleges teljesítményen működjenek.
Ez 44 %-os teljesítményjavulást jelent, illetve 32%-ot a standard szériához képest mínusz 15 °C külső hőmérsékletnél.

Mit jelent ez Önnek?

Nagyobb biztonságot és egy igen megbízható rendszert – még nagyon alacsony külső hőmérsékletnél is.

KÉNYELEM – nagyon alacsony külső hőmérsékletnél is

Az ESTIA HI POWER korlátozás nélkül működik akár mínusz 25 °C külső hőmérsékletig.

Az olvadékvízből keletkező esetleges jegesedés ellen egy speciális védővezeték került beépítésre, ami jégmentesen tartja a védőrácsok alsó részét!

 

„Az ESTIA rendszer alkotórészei

A TOSHIBA levegő-víz hőszivattyú egy split (osztott) rendszer. Egy kültéri egységből (kompresszor) és egy beltéri egységből (Hydrobox) áll. A beltéri egységre kell csatlakoztatni az összes alkalmazást, amelyet a rendszer ellát (pl.: használati melegvíz tartály, radiátorok, padlófűtés stb.)

A kültéri egység…

a hőenergiát a környezeti levegőből nyeri, majd a hűtőközeg körön keresztül továbbadja azt a beltéri egységnek. A TOSHIBA kültéri egységek különösen a nagyon halk, fordulatszám vezérelt, vibrációszegény kettős forgódugattyús kompresszoroknak köszönhetően kiemelkedőek. Az IPDU inverter vezérlés is hozzájárul a magas hatásfok értékekhez.

 

 

A beltéri egységben…

a kültéri egységtől nyert energia egy lemezes hőcserélőn keresztül átadásra kerül a víznek. Ezzel akár 55 °C-os (60 °C a Hi Power modellnél) fűtővíz is előállítható.

 

A használati melegvíz tartály…

egy hosszú életű, korrózióálló, nemesacél ötvözetből készül poliuretán szigeteléssel, amely csökkenti a hőveszteséget és növeli a tartályfal szilárdságát. Standard tartozék egy 2,7 kW-os fertőtlenítő fűtés túlhő védelemmel, egy hőmérsékletérzékelő valamint egy beépített, frissvíz oldali biztonsági készlet.

 

Távirányító

 • Üzemmód beállítás: fűtés, használati víz, hűtés
 • 2 zóna és használati víz szabályozás
 • Éjszakai zajcsökkentés
 • Fagyvédelem / távollét funkció
 • Használati melegvíz hőmérsékletnövelés
 • Legionella baktériumok elleni védelem
 • Heti időkapcsoló
 • Alapbeállítások programozása pl. fűtőgörbe, elektr. vészfűtés stb.

A távirányítót közvetlenül a Hydroboxra kell szerelni és az ESTIA levegő-víz hőszivattyú minden funkcióját vezérli. Opcionálisan kapható egy külső szobai távirányító is, amely a fent említett funkciókon túl egy hőmérsékletérzékelővel is rendelkezik. Lehetővé teszi a nagyon pontos hőmérsékletmérést, amely különösen radiátorokkal való kombináció esetén fontos.

 

1 zóna fűtés funkcióval

1 zóna fűtés funkcióval és használati melegvíz előállítással

 

1 zóna fűtés és hűtés funkcióval

1 zóna fűtés és hűtés funkcióval, valamint használati melegvíz előállítással

 

2 zóna hűtés funkcióval

Alkalmazási példa új ház esetén

2 zóna meglévő fűtéssel

Alkalmazási példa házra meglévő fűtéssel

 

2 zóna szolár és hűtés funkcióval

Alkalmazási példa új ház esetén

 

2 zóna puffertartállyal és hűtés funkcióval

Alkalmazási példa új ház esetén