GEO és “H” tarifa

Amennyiben hőszivattyús fűtés mellett döntöttünk, lehetőségünk nyílik ún. “H” vagy GEO tarifát igényelnünk az áramszolgáltatónktól, amennyiben a hőszivattyú hatékonysága egy előre meghatározott értéket elér.

A két tarifa közti különbség, hogy a GEO tarifa kizárólag az ELMŰ-ÉMÁSZ területén elérhető, bevezetése korábbi mint a “H” tarifáé.  A “H” tarifa minden áramszolgáltatónál elérhető kedvezményes árszabású villamos energia hőszivattyúk számára, mely törvényileg lett bevezetve.

A GEO tarifa ára megközelítőleg bruttó 26Ft/kWh a “H” tarifa pedig 25Ft/kWh.

 

Előnyök, hátrányok:

A GEO tarifa esetén a szolgáltató a villamos energia szolgáltatást naponta 2x szüneteltetheti maximum 2 órán keresztül. Ez azt jelenti, hogy a 24 órából 20 órán keresztül biztosan rendelkezésre áll a kedvezményes tarifa mind télen és nyáron. Előnye, hogy a nyári hűtési időszakban is kedvezményes tarifával tudjuk lakásunk, házunk hűtését,fűtését biztosítani. Hátránya, hogy kizárólag a hőszivattyút üzemeltethetjük róla, a kiegészítő fogyasztókat (szivattyú, rásegítő elektromos fűtés) nem. További hátrány, hogy a villamos energia megszüntetésekor (napi akár 2×2 óra) a hőszivattyú előre nem tud tájékozodni, hogy pl. 5 perc múlva áramszünet következik. Ennek következménye lehet, hogy a berendezés idő előtt meghibásodik, hiszen az elektronika és egyéb alkatrészek nem arra lettek tervezve, hogy naponta  2x váratlanul megszüntessék a villamos oldali megtáplálást. A berendezések rendelkeznek automatikus újraindulás funkcióval, de ez nem arra szolgál, hogy naponta 2x drasztikus módon kikapcsolásra kényszerítsük a berendezésünket. Ez hosszútávon biztosan idő előtti meghibásodáshoz vezet.

A “H” tarifa esetén az előny, hogy nem csupán a hőszivattyút, de a kiegészítő szivattyúkat, automatikákat is üzemeltethetjük a kedvezményes tarifáról. Előny továbbá, hogy nincs áramszünet, a szolgáltatás folyamatos, így nem kell tartanunk a berendezés idő előtti meghibásodásától. Hátrányként említeném, hogy a kedvezményes díjszabás “csupán” a fűtési időszakban – október-április – között áll rendekezésre, az ezen kívüli időszakban normál nappali áram díjszabással kerül elszámolásra a felhasznált energia.

Itt találja az EON “H”tarifájának díjszabását: www.eon.hu/Uzleti_h_arszabas

Itt pedig egy hosszabb cikket a témáról: www.hoszivattyu-tudastar.hu/14-futes-hoszivattyuval/36-a-geo-tarifa-vagy-a-h-tarifa-jobb-a-hoszivattyuhoz